Vastgoed verkopen doe je met een geschreven contract

31 januari 2023

De aankoop of verkoop van een woning is te belangrijk om zonder duidelijke afspraken te regelen. Dat is ook de reden waarom de wet verplicht om een bemiddelingsovereenkomst te ondertekenen wanneer je je huis te koop stelt via een vastgoedmakelaar. Wat je als consument mag en moet verwachten van je vastgoedmakelaar, staat duidelijk op papier.

Duidelijk omschreven opdracht

In de bemiddelingsovereenkomst moet een aantal dingen verplicht worden opgenomen. Zo moet de opdracht van de vastgoedmakelaar duidelijk worden omschreven. Alles wat hij doet om het pand te verkopen, moet op voorhand geweten zijn. Maar ook het totale tarief van het ereloon, inclusief btw, kan je erin terugvinden. Net zoals de duur van de overeenkomst en de regels in geval van opzegging.

Ook het herroepingsbeding moet uitdrukkelijk vermeld worden. Dit houdt het recht van de consument in om binnen een bepaalde termijn na de ondertekening van de bemiddelingsovereenkomst af te zien van de samenwerking. 

Wordt de bemiddelingsovereenkomst afgesloten buiten de verkoopruimten van de vastgoedmakelaar (zoals een opdracht die wordt toegelicht en getekend bij de klant thuis), dan moet bovendien rekening worden gehouden met de bepalingen van het Wetboek Economisch Recht. Dit wetboek bevat o.m. specifieke verplichtingen rond de informatie die voorafgaand aan de ondertekening van de opdracht aan de consument moet worden meegedeeld, alsook rond de duur van het herroepingsrecht.

Neem je tijd

Een huis verkopen via een vastgoedmakelaar begint dus met goede afspraken. Neem dan ook je tijd om zo’n bemiddelingsovereenkomst aandachtig te lezen. En vraag uitleg, want je bent echt niet de enige die even met z’n ogen moet knipperen bij al die juridische termen. 

Op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) kan je de details vinden in verband met de bemiddelingsovereenkomsten. Bovendien bieden zowel het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) als de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) modelcontracten aan, die voldoen aan de wettelijke vereisten.

Geschreven door

Raeesh
Ewoud Hasenbos

Vind je dit artikel leuk? Deel het!