Moet de plaatsbeschrijving bij huur geregistreerd worden?

13 augustus 2023

Huur of verhuur je een woning, dan is het verplicht om bij aanvang van de huurovereenkomst een plaatsbeschrijving op te maken. Moet deze plaatsbeschrijving worden geregistreerd? En wat indien dit niet gebeurt?

Het opmaken van een plaatsbeschrijving bij het begin van een huurovereenkomst is geen optie, maar een wettelijke verplichting. Het opstellen van deze plaatsbeschrijving moet gebeuren op gezamenlijke kosten van huurder en verhuurder alvorens de huurder in de woning trekt of tijdens de eerste maand dat hij er woont.

Verplicht

Deze plaatsbeschrijving moet verplicht aan de huurovereenkomst worden gehecht en samen met de huurovereenkomst worden geregistreerd. Deze registratie van huurovereenkomst en plaatsbeschrijving is kosteloos in geval van woninghuur. 

Geen uitdrukkelijke sanctie

Wordt de plaatsbeschrijving niet geregistreerd, dan is daar nochtans geen uitdrukkelijke wettelijke sanctie aan verbonden. Los daarvan moet wel benadrukt worden dat de plaatsbeschrijving een bindend document is tussen partijen. Als huurder kan je je bijgevolg niet beroepen op de niet-registratie van de plaatsbeschrijving om bijvoorbeeld te ontsnappen aan het betalen van huurschade op het einde van de huur. 

Wel is het zo dat indien de huurovereenkomst (en aangehechte plaatsbeschrijving) niet geregistreerd is na een termijn van twee maanden, de huurder de overeenkomst kan beëindigen zonder opzegtermijn en zonder opzegvergoeding te betalen. Dus als verhuurder heb je er alle belang bij om de plaatsbeschrijving tijdig te registreren.

Huurschade

Als huurder heb je de plicht om de woning in dezelfde staat achter te laten op het einde van de huurovereenkomst als wanneer je in de woning trok. Hiertoe wordt de intredende plaatsbeschrijving doorgaans vergeleken met een plaatsbeschrijving die bij uittrede wordt opgemaakt. 

Wordt er huurschade vastgesteld, dan moet je deze als huurder vergoeden. Werd de intredende plaatsbeschrijving niet geregistreerd, dan geeft dit je als huurder echter geen reden om deze vergoeding niet te moeten betalen.

Verloopt de verhuur via een vastgoedmakelaar, dan zal de makelaar instaan voor de opmaak van de plaatsbeschrijving (veelal via een externe deskundige) en de registratie ervan. Vind je makelaar op Spotto.

→ Objectieve en correcte plaatsbeschrijving? Ontdek het aanbod van Checknet in onze webshop.

Lees ook:
Het belang van een goede plaatsbeschrijving
Waarom maak je best een plaatsbeschrijving op bij begin én einde van de huur?

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.