Een tweede verblijf in Spanje: wat kost het?

16 mei 2023

Het Belgische kwakkelweer doet je misschien wel dromen van zonnigere oorden. Van Spanje bijvoorbeeld. Koop je een huis in Spanje, houd dan rekening met deze kosten.

Ben je van plan om een tweede verblijf in Spanje te kopen? Weet dan dat er naast de verkoopprijs van de woning nog extra kosten bij komen. We zetten de vaakst voorkomende kosten bij het kopen van een huis in Spanje even op een rij.

BTW of overdrachtskosten

Bij nieuwbouw betaal je boven op de aankoopprijs BTW = IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido). Op het vaste land bedraagt deze 10%. 

Bij een bestaande woning komen er overdrachtskosten (verkooprechten) bij = ITP (Impuesto de Transmisión Patrimonial). De ITP hangt af van het gewest waarin de woning ligt en varieert tussen de 7 en 11%. Spanje heeft 17 autonome gewesten en die mogen elk autonoom beslissen welk tarief ze toepassen. 

Zegelrecht

Zegelrecht of AJD (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados) is een belasting die je moet betalen bij de aankoop van een huis in Spanje. Deze belasting wordt zowel op de koopakte als op de hypotheekakte geheven. Het zegelrecht bedraagt doorgaans 1% van de aankoopprijs, maar kan in sommige regio’s variëren.

Advocaatkosten

Bij het kopen van een woning in Spanje is het aangewezen om een advocaat in de arm te nemen. Zijn of haar belangrijkste taak is het onderzoek naar de legaliteit van het pand, zoals het nakijken van de eigendomsrechten en de bouwvergunningen. In principe is alles terug te vinden op de Nota Simple. Maar latere uitbreidingen, denk maar aan schuurtjes, extra verdiepingen, zwembaden, … werden vroeger gewoonweg zonder vergunning gebouwd en achteraf ook niet geregistreerd in het eigendomsregister. Dat register wordt nu geleidelijk aan geactualiseerd en dat geeft meer houvast in het koopproces.

Geef je een notariële volmacht aan je advocaat, dan kan hij voor jou een NEI-nummer (Número de Identificación de Extranjeros) aanvragen. Dit is een fiscaal herkenningsnummer voor alle buitenlanders die in Spanje een woning kopen of er meer dan 183 dagen per jaar verblijven. Je hebt het nodig voor o.a. de registratie van je woning bij het kadaster, het openen van een bankrekening, de aanvraag van gas en elektriciteit, het afsluiten van verzekeringen en de belastingaangifte.

De advocaat zal ook nagaan welke lasten en schulden er nog rusten op de eigendom. In Spanje gaan de schulden immers niet mee met de ex-eigenaar, maar blijven ze op het pand zitten: achterstallige elektriciteits- en waterrekeningen, belastingen, hypothecaire kredieten, … Als de advocaat ze niet in kaart brengt en afhoudt van de verkoopprijs die jij betaalt, dan draai jij op voor al die schulden. 

Voor al dat werk vraagt de advocaat meestal een fee van ongeveer 1% + BTW.

Notariskosten

De rol van de notaris in Spanje is heel erg beperkt. Hij staat in voor de overeenkomst tussen beide partijen. Hij legt vast wie de verkoper en koper zijn, kijkt hun identiteit na en noteert wie wat koopt en verkoopt. De notariskosten komen neer op 0,6 tot 1%.

Inrichting- en afwerkingskosten

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor meubels, kasten op maat, zonnewering, … Mogelijk heb je ook nog budget nodig om de woning verder af te werken. Zo zijn bijvoorbeeld niet in alle panden de keukens volledig ingericht. Keukentoestellen zoals oven, vaatwasser, koelkast, … ontbreken dan nog.

Het is erg belangrijk om al deze kosten op voorhand goed in kaart te brengen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Op Spotto.be vind je ook een groot aanbod Spaans vastgoed. Wil je graag een woning kopen in Spanje, laat je dan bijstaan door een Belgische makelaar. Op Spotto vind je alvast verschillende makelaars die Spaans vastgoed aanbieden.

Vind je makelaar (rubriek buitenlands vastgoed)

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.