Wat houdt (ver)kopen op lijfrente in?

9 april 2023

Om een woning aan te kopen hoef je niet altijd een grote woonlening aan te gaan. Een alternatief is het kopen van een woning op lijfrente. Het principe is heel eenvoudig, en de constructie wint de laatste jaren aan populariteit. Maar wat houdt het precies in?

Bij een aankoop op lijfrente zal je als koper het volledige bedrag niet in één keer aan de verkoper betalen. In de plaats daarvan betaal je maandelijks een vaste som aan de verkoper tot aan zijn of haar overlijden of gedurende een overeengekomen periode. Meestal wordt bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst al een voorschot betaald, ook wel boeket genoemd. De rest van de prijs wordt dan omgezet in lijfrente.

Maximumtermijn

Hoeveel lijfrente de verkoper ontvangt, hangt af van een aantal elementen: de levensverwachting van de verkoper, de geschatte waarde van de woning en de marktrente. In principe ontvangt de verkoper de rente levenslang, al wordt er vandaag steeds meer een maximumtermijn bepaald. Toch blijft het voor de koper een kwestie van speculeren. Indien de verkoper vroeger komt te overlijden dan de statistische levensverwachting, dan doe je als koper goede zaken. Leeft de verkoper langer dan verwacht, dan moet je als koper mogelijks meer betalen dan voorzien.

Op maat

Ook belangrijk om weten: de lijfrenteovereenkomst wordt op maat gemaakt. Zo kan de verkoper kiezen voor de verkoop van de volle eigendom, maar kan hij evengoed levenslang blijven genieten van het vruchtgebruik van de woning. Het spreekt voor zich dat al deze zaken op voorhand goed moeten worden vastgelegd. Professionele begeleiding door een vastgoedmakelaar is dan ook ten sterkte aangeraden als je ervoor kiest om te (ver)kopen op lijfrente.

Vind je makelaar op Spotto

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.