Mag een verhuurder je loonfiches opvragen?

23 februari 2023

Wanneer je een woning wil huren, vraagt de verhuurder vaak een aantal van je gegevens. Die wil immers een betrouwbare huurder vinden. Maar mag de verhuurder ook je loonfiches opvragen?

Het antwoord op deze vraag is: ja. De verhuurder moet immers weten of je maandelijks de huurprijs op tafel zal kunnen leggen. Voor een eigenaar die zijn pand van enkele honderdduizenden euro’s aan een huurder wil overlaten, is dat de logica der dingen. Het past in het zogeheten solvabiliteitsonderzoek. 

Privacy respecteren

Maar let wel, de verhuurder moet uiteraard de privacy van een kandidaat-huurder respecteren. Hij mag dus niet zomaar alle informatie en gegevens opvragen, kopiëren en verspreiden. Zo mag je als kandidaat-huurder trouwens ook bepaalde gegevens onleesbaar maken, zoals naam en adres van de werkgever. De privacycommissie bracht hierover richtlijnen uit, al zijn dat geen wetten. 

Finaal is het belangrijk dat men je als huurder niet discrimineert. Maar als blijkt dat de huurprijs echt te hoog ligt voor je inkomen, dan is het in je voordeel om er minstens over na te denken. 

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.