Kan je vanuit het buitenland een volmacht geven om de verkoopovereenkomst te ondertekenen?

9 augustus 2023

Je verkoopt je woning terwijl je in het buitenland zit. Moet je als eigenaar voor de ondertekening van de verkoopovereenkomst naar België terugkomen of kan je iemand anders een volmacht geven om in jouw plaats te tekenen?

Je kan iemand anders een volmacht geven om de verkoopovereenkomst in jouw plaats te ondertekenen. Er is  wel een verschil tussen de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) en de authentieke akte van verkoop

Ondertekening voorlopige overeenkomst

Voor de ondertekening van de voorlopige overeenkomst kan je een onderhandse volmacht zonder tussenkomst van de notaris geven indien je niet fysiek aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland bent. In dit geval geef je iemand op papier de opdracht om de woning in jouw naam te verkopen tegen een bepaalde prijs en het voorschot te ontvangen. Jij en de persoon aan wie je de volmacht geeft, moeten hiervoor een onderhands document ondertekenen. Dit hoeft niet in aanwezigheid van de notaris te gebeuren.

Door die onderhandse volmacht geef je de persoon de macht om in jouw naam en voor jouw rekening de overeenkomst te ondertekenen. Je hoeft je niet te verplaatsen, maar je bent wel verplicht om de overeenkomst uit te voeren. De persoon aan wie je de volmacht geeft, wordt de lasthebber genoemd. Dit kan een medewerker van het notariskantoor zijn of een door jou aangeduide vertrouwenspersoon. 

Ondertekening authentieke akte

Voor het ondertekenen van de authentieke akte voor de notaris is een onderhandse volmacht niet voldoende. Hiervoor heb je een notariële volmacht nodig waarbij je een document tekent in aanwezigheid van de notaris. Je kan deze volmacht echter ook op afstand in orde brengen, via een videoconferentie en door een elektronische handtekening te plaatsen. Ook bij deze digitale volmacht moet je persoonlijk ‘verschijnen’ voor de notaris. De notaris moet je kunnen zien en horen. Je geeft in dit geval de volmacht aan de medewerker op het notariskantoor of een andere vertrouwenspersoon die bij de notaris aanwezig is om de akte te ondertekenen.

Lees ook:
Waarom moet je twee overeenkomsten tekenen bij aankoop van woning?

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.