Duurzaam gelegen woning? Check de Mobiscore

26 mei 2023

Hoe gemakkelijk geraak je met de fiets of te voet van je huis of nieuwe thuis naar de dichtstbijzijnde scholen, winkels, openbaar vervoerhaltes en andere voorzieningen? Je berekent het met de Mobiscore.

De Mobiscore werd in 2019 door de Vlaamse overheid in het leven geroepen. De score geeft aan hoe goed voorzieningen voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning, gezondheidszorg, … te voet of met de fiets bereikbaar zijn. En berekent de milieu-impact van de verplaatsingen die je naar verwachting zult moeten doen. 

Raak je vanuit je woning overal te voet of met de fiets, of is er een belangrijke halte of station nabij? Dan is de milieu-impact kleiner dan wanneer je de auto moet nemen. Hoe hoger de Mobiscore op een schaal van 0 tot 10, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van je woonplaats.

Verklein je mobiliteits en milieu-impact

Met de Mobiscore kun je bewust kiezen voor een nieuwe woonplaats waar je zelden of nooit een auto nodig hebt. Zo draag je bij aan minder files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en geurhinder. Je kunt je mobiliteits- en milieu-impact dus verkleinen door je woonplaats strategisch te kiezen, vlak bij voorzieningen en goed bereikbaar te voet en met de fiets.

Benieuwd naar de Mobiscore van je woning? Je vindt ze terug in je woningdossier dat je op Spotto kan downloaden.

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.