Ben je verplicht om de huurprijs te afficheren?

24 april 2023

Verhuur je een woning of een appartement, dan ben je verplicht om de huurprijs bekend te maken. Op die manier weet de kandidaat-huurder meteen of de woning binnen zijn of haar budget valt. Maar het verhindert ook dat je zomaar de huurprijs kan aanpassen.

De huurprijs moet vermeld worden op de huuraffiche aan het raam of op het immobord. Vroeger was dit altijd verplicht, maar sinds oktober 2021 hoef je de huurprijs niet meer op de affiche of het immobord te vermelden, als je een online zoekertje hebt (op de website van een vastgoedkantoor, op een portaalsite, …). Met andere woorden: als de geïnteresseerde kandidaat-huurder de informatie vlot online kan terug vinden, hoef je de prijs nergens anders meer kenbaar te maken.

Bescherming 

Het bekendmaken van de huurprijs is verplicht om kandidaat-huurders te beschermen tegen willekeur van eigenaars die de prijs zouden aanpassen. De huurprijs mag niet zomaar worden aangepast naar gelang de kandidaat-huurder die zich aanbiedt. Alle kandidaten moeten gelijk worden behandeld. Bovendien kan de kandidaat-huurder op die manier meteen ook inschatten of de woning binnen zijn of haar budget valt.

Ook bij verhuur van studentenkamers en tweede verblijven moet de huurprijs bekend worden gemaakt, hetzij online, hetzij offline. Deze verplichting geldt echter niet wanneer de woning als een toeristisch logies wordt aangeboden.

Kosten en lasten

Naast de huurprijs moeten ook de kosten en de lasten moeten worden vermeld. Het gaat dan enkel over de kosten en de lasten die de verhuurder aanrekent aan de huurder. Variabele kosten, zoals water- en energieverbruik, die door de huurder rechtstreeks aan de water- of energieleverancier worden betaald, hoef je niet te vermelden. Zijn er geen kosten en lasten, dan moet je dit ook aangeven.

Geldboete

Hou je je niet aan de spelregels, dan riskeer je een geldboete. De gemeente waar de woning is gelegen heeft de bevoegdheid om inbreuken te bestraffen. Hierbij kunnen boetes worden opgelegd gaande van 50 tot 350 euro. Dit gebeurt niet in elke gemeente, maar steeds meer gemeenten doen dit wel.

De vastgoedmakelaar zorgt voor de publiciteit bij de verhuur van een woning. Hij zal er dan ook voor zorgen dat de huurprijs op de correcte manier wordt bekendgemaakt.

Vind je makelaar

Ontdek ons aanbod te huur

Vind je dit artikel leuk? Deel het!