De verplichting geldt enkel voor zover het gaat over een verhuur voor een periode van meer dan twee maanden. Het EPC moet door de eigenaar/verhuurder worden voorgelegd aan de (potentiële) huurders die de woning bezoeken. Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het energieprestatiecertificaat.
Studentenkamers
Voor studentenkamers en serviceflats is de EPC-regelgeving iets complexer. Zo stelt de wet dat in geval van een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet er voor het gehele gebouw een EPC moet worden opgemaakt. Reden: dit soort kamers wordt niet als een aparte wooneenheid gezien, waardoor een afzonderlijk EPC per kamer niet vereist is.
Serviceflats
Bij de verhuur van een serviceflat moet er dan weer een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds een verhuring waarbij een huurovereenkomst wordt afgesloten en anderzijds de verhuring waarbij met een dagprijs wordt gewerkt. In dat laatste geval ontsnapt men aan de verplichting om een EPC op te stellen.
Meer weten over het EPC? De makelaar kan je er alles over vertellen en zal ook het nodige ondernemen zodat je hiermee in orde bent.
Lees ook:
Woning verkopen of verhuren? Vergeet het EPC niet!
Appartement verkopen of verhuren? Denk aan het EPC voor de gemeenschappelijke delen