EPC ook bij verhuur onmisbaar

9 februari 2023

Het EPC-attest, ook wel gekend als het energieprestatiecertificaat, wint aan belang. Zeker als het over de verkoop van woningen of appartementen gaat. Daarnaast is het EPC ook verplicht bij verhuring. Vanaf het moment dat een bord te huur wordt geplaatst of het pand via een website te huur wordt gesteld, moet er dus een EPC beschikbaar zijn.

De verplichting geldt enkel voor zover het gaat over een verhuur voor een periode van meer dan twee maanden. Het EPC moet door de eigenaar/verhuurder worden voorgelegd aan de (potentiële) huurders die de woning bezoeken. Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het energieprestatiecertificaat.  

Studentenkamers

Voor studentenkamers en serviceflats is de EPC-regelgeving iets complexer. Zo stelt de wet dat in geval van een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet er voor het gehele gebouw een EPC moet worden opgemaakt. Reden: dit soort kamers wordt niet als een aparte wooneenheid gezien, waardoor een afzonderlijk EPC per kamer niet vereist is.

Serviceflats

Bij de verhuur van een serviceflat moet er dan weer een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds een verhuring waarbij een huurovereenkomst wordt afgesloten en anderzijds de verhuring waarbij met een dagprijs wordt gewerkt. In dat laatste geval ontsnapt men aan de verplichting om een EPC op te stellen.

Meer weten over het EPC? De makelaar kan je er alles over vertellen en zal ook het nodige ondernemen zodat je hiermee in orde bent. 

Vind je makelaar

Lees ook:
Woning verkopen of verhuren? Vergeet het EPC niet!
Appartement verkopen of verhuren? Denk aan het EPC voor de gemeenschappelijke delen

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.