De overheid voert verschillende maatregelen in om het renoveren van oudere woningen te stimuleren. Daarnaast worden energiezuinige bouwtechnieken gepromoot en zijn er financiële tegemoetkomingen voor energiebesparende ingrepen.
Er zijn hierbij twee mogelijke pistes. Het volstaat om aan één van de twee pistes te voldoen. Je woning kan dus voldoen aan de eerste piste, zonder dat de woning een energielabel A haalt (piste 2). Dit is geen probleem: zodra de woning aan één van beide pistes voldoet, is je woning in orde met de energiedoelstelling.
Piste 1 - Elk onderdeel van je woning voldoet aan aparte eisen.
Dak, vloer en muren moeten beschikken over een isolatiewaarde van 0,24 W/(m²K). Voor de beglazing geldt een waarde van 1,0 W/(m²K) en voor vensters 1,5 W/(m²K). Daarnaast moet je woning ook een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie hebben.
Piste 2 - Je volledige woning of appartement haalt label A of A+
Er wordt een EPC-berekening gemaakt waarin wordt gecontroleerd hoeveel energie jouw woning verbruikt. Jouw woning mag maximaal 100 kWh/m² verbruiken of een E-peil hebben van maximaal 60.
Verplichtingen vandaag
Momenteel zijn er nog geen verplichtingen verbonden aan deze langetermijndoelstelling 2050, maar het is toch verstandig om hier nu al rekening mee houden want in de toekomst zullen huizen die hier niet aan voldoen minder interessant zijn op de vastgoedmarkt en dus mogelijk ook dalen in waarde.
Momenteel geldt wel al de renovatieplicht. Deze plicht houdt in dat wanneer je een woning koopt met label E of F je binnen de vijf jaar de woning moet renoveren naar minstens EPC-label D.
Daarnaast zijn er ook reeds andere verplichtingen, zoals de dakisolatienorm en de glasnorm.
Premies
Schrikken de renovatiekosten je af? Weet dat de overheid voorziet in heel wat premies en andere financiële tegemoetkomingen waarmee je de kosten sterk kan drukken. Bovendien verdienen deze energiebesparende investeringen zich op lange termijn (grotendeels) terug. Want: hoe beter de energiescore, hoe lager het energieverbruik en de bijhorende energiefactuur.
Lees ook
Renovatieplicht bij het kopen van een oud huis
Zo wordt renoveren wat goedkoper