Zonnepanelen op appartementsgebouw: wie beslist?

2 mei 2023

Door de hoge energieprijzen wordt massaal gezocht naar manieren om de energiefactuur te drukken. Een mogelijke oplossing is energiedelen. In appartementsgebouwen is energiedelen onlosmakelijk verbonden met het plaatsen van zonnepanelen. Maar wie beslist er over zo’n investering?

Het collectief investeren in zonnepanelen is een zuiver gemeenschappelijke aangelegenheid. Bij gemeenschappelijke beslissingen is steeds een tweederdemeerderheid van de Algemene Vergadering vereist. De opgeleverde stroom mag dan ook wel alleen maar voor de gemeenschappelijke delen worden gebruikt.

Privatief

Wil men ook energiedelen met de privatieve delen, dan kan de Algemene Vergadering daarover met een gewone meerderheid (= 50% + 1) beslissen. Wil een mede-eigenaar een deel van het gemeenschappelijke dak gebruiken om privatief zonnepanelen te plaatsen, dan moet de Algemene Vergadering hiervoor toestemming geven.

De syndicus is op de hoogte van de procedures in dergelijke situaties. Het is dan ook een absolute meerwaarde om voor het beheer van een appartementsgebouw een professionele syndicus in te schakelen. Zo kan je heel wat problemen vermijden.

Vind je syndicus

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.