Woning verkopen of verhuren? Vergeet het EPC niet!

4 april 2023

Verkoop of verhuur je een woning, vergeet dan zeker niet het verplichte energieprestatiecertificaat of EPC. Ook in de publiciteit voor de woning moeten een aantal elementen uit het EPC verplicht vermeld worden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete

Vanaf het moment dat je een bord te koop of te huur plaatst, of je woning via een website te koop of te huur stelt, moet er een energieprestatiecertificaat beschikbaar zijn. Via dat EPC krijgen potentiële kopers of huurders een idee van de energiezuinigheid van de woning. Op de EPC's die opgemaakt zijn na 1 januari 2019 staat een label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Het EPC geeft ook tips en aanbevelingen om het label van een woning te verbeteren.

Enkel bij verhuur mag je nog een EPC opgemaakt voor 2019 gebruiken. Dit EPC is tien jaar geldig. Bij verkoop van een woning moet je sinds 2022 altijd een nieuw EPC, opgemaakt vanaf 2019, voorleggen. Bij verkoop moet het originele EPC overhandigd worden aan de koper bij het verlijden van de authentieke akte. Bij verhuur krijgt de huurder een kopie van het EPC.

Advertentieplicht

Een aantal elementen uit dat EPC moeten ook vermeld worden in de advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om de energieprestatie van de woning te vermelden. Dit doe je met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). De energiescore geeft het energieverbruik per jaar per m² bruikbare vloeroppervlakte weer en wordt uitgedrukt in kWh/m². 

Gaat het om een woning met label E of F, dan moet je in de publiciteit ook vermelden dat er een renovatieplicht op de woning rust.

Daarnaast moet je ook het volledige adres van de woning vermelden. Doe je dat liever niet, dan moet je de unieke code van het EPC vermelden. Die unieke code is een deel van het certificaatnummer dat op ieder EPC vermeld wordt.

Deze advertentieplicht geldt voor alle commerciële publiciteit. Hieronder vallen advertenties in gedrukte media, op tv of radio, en op websites. Maar ook bekendmakingen in de etalages van makelaars, op affiches, …

Boetes

Wie deze EPC-advertentieplicht niet naleeft, riskeert een boete. Sinds kort zijn de boetes verhoogd. De minimale boete bij het niet correct adverteren van het EPC is gestegen van 250 naar 500 euro voor particuliere verkopers. Vastgoedmakelaars die de EPC-advertentieplicht niet naleven, moeten minimum 750 euro betalen. In beide gevallen blijft het maximumbedrag behouden op 5.000 euro. 

Meer weten over de EPC-advertentieplicht? De vastgoedmakelaar kan je er alles over vertellen en zal ook het nodige ondernemen zodat je hiermee in orde bent. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Vind je makelaar op Spotto.

Lees ook
EPC ook bij verhuur onmisbaar
Appartement verkopen of verhuren? Denk aan het EPC voor de gemeenschappelijke delen
Daar is de nieuwe renovatieplicht

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.