Spotto
Vind je makelaar Vind je syndicus
Extra diensten
Vastgoedblog
Pand plaatsen
> Vastgoedblog > Je kind helpen bij het kopen van een huis: 6 slimme manieren
Delen

Je kind helpen bij het kopen van een huis: 6 slimme manieren

26 januari 2025

Je kind helpen bij het kopen van een huis: 6 slimme manieren
De aankoop van een eigen woning is voor veel jonge mensen een uitdaging. Als ouder wil je daarom graag helpen. Er zijn verschillende manieren waarop je je kind financieel een duwtje in de rug kunt geven bij deze grote stap. We lichten enkele veelgebruikte methodes toe.

1. Geld schenken aan je kind

Een populaire manier om je kind te ondersteunen, is door geld te schenken via een bankoverschrijving. Dit wordt een 'bankgift' genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat deze niet geregistreerd hoeft te worden, waardoor je geen schenkbelasting betaalt.

Let wel op de volgende zaken:

  • Als je als schenker binnen vijf jaar na de gift overlijdt, dan moet er alsnog erfbelasting worden betaald. Deze is hoger dan de schenkbelasting.
  • Bij een bankgift kun je geen extra voorwaarden koppelen, zoals het behoud van vruchtgebruik of onderhoudsplichten van je kind.

Om risico's te vermijden, kun je overwegen om de bankgift achteraf te registreren of een schenking via een notaris te doen. Dit is vooral aan te raden bij grote bedragen of als je specifieke afspraken wilt maken. Zo kan je bijvoorbeeld vastleggen dat het bedrag enkel gebruikt mag worden voor de aankoop van een woning.

Als je geld schenkt aan je kind via een notaris, dan moet er in Vlaanderen 3% schenkbelasting op het bedrag worden betaald, plus de notariskosten. Je kind hoeft geen erfbelasting te betalen, ook niet als je binnen drie jaar na de schenking overlijdt.

2. Geld lenen aan je kind

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen aan je kind. Dat biedt flexibiliteit en stelt je als ouder in staat om zelf de voorwaarden te bepalen, zoals de rente (interest) en de aflossingsperiode.

Voordelen:

  • Je behoudt meer controle over het geleende bedrag.
  • Het versterkt de verantwoordelijkheid van je kind omdat het geld moet worden terugbetaald.

Het is belangrijk om een schriftelijke overeenkomst op te stellen. In deze leningovereenkomst leg je vast op welke termijn de lening terugbetaald moet worden en of er rente betaald moet worden. Bewaar deze digitaal of in een veilige kluis, zoals Izimi, de digitale kluis van het Belgische notariaat.

Let op: ontvang je rente als ouder, dan betaal je belasting hierop.

3. Deel van je erfenis schenken aan je kind

Door de stijgende levensverwachting erven veel mensen pas op latere leeftijd, wanne

er ze het geld vaak minder hard nodig hebben. Daarom kiezen steeds meer ouders ervoor om een deel van hun erfenis door te geven tijdens hun leven. In Vlaanderen kan dit belastingvrij via een doorgeefschenking.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

  • De schenking moet binnen een jaar na het overlijden plaatsvinden.
  • De schenking moet via notariële akte gebeuren.
  • Je hebt al de erfbelasting betaald.

Een doorgeefschenking kan zowel op geld als op een onroerend goed worden toegepast, mits voldaan wordt aan de voorwaarden.

4. Vastgoed schenken aan je kind

Wil je liever geen geld schenken, maar een onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond? Dit kan fiscaal voordelig zijn op voorwaarde dat je het op de juiste manier aanpakt.

In Vlaanderen is hiervoor de 'salamitechniek' populair. Hierbij schenk je de woning of grond in delen, met een interval van drie jaar. Dit verlaagt de schenkbelasting aanzienlijk, omdat elke schenking apart wordt belast aan het laagste tarief. Dit moet via de notaris gebeuren.

Heb je een partner, dan kun je de belastingdruk nog verder verlagen door elk een deel van de woning te schenken. Je hoeft dan niet te wachten tussen de schenkingen.

5. Huis verkopen aan je kind

 

Als je een extra woning bezit, kun je deze verkopen aan je kind tegen een betaalbare, maar marktconforme prijs. Dit laatste is belangrijk, want een verkoop tegen een te lage prijs kan door de fiscus als een schenking worden gezien, waardoor er alsnog schenkbelasting is verschuldigd.

Laat de woning schatten door een professional om problemen met de fiscus te vermijden.

Om een eerlijke verdeling te waarborgen tussen meerdere kinderen, kun je via de notaris vastleggen hoe deze verkoop invloed heeft op de verdeling van de erfenis.

 

6. Samen met je kind een huis kopen

Je kunt ook samen met je kind een huis kopen via de gesplitste aankoop. Als ouder koop je dan het vruchtgebruik van de woning en je kind(eren) de blote eigendom. Hierdoor kun je als ouder genieten van de woning, bijvoorbeeld door er te wonen of verhuurinkomsten te ontvangen, terwijl de kinderen na overlijden automatisch volle eigenaar worden zonder erfbelasting. 

Meer uitleg over de gesplitste aankoop vind je in dit artikel.

Conclusie: kies de beste optie voor jouw situatie

Er zijn verschillende manieren om je kind financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning. Elke methode heeft voor- en nadelen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de wensen van je kind. Met een doordachte aanpak geef je je kind niet alleen waardevolle financiële steun, maar ook gemoedsrust voor de toekomst. Zorg wel dat je zelf voldoende buffer overhoudt voor onvoorziene kosten, zoals zorg in een woonzorgcentrum.


Aanbevolen artikel

Lees laatste nieuws en post over trends

  • Ik wil mijn huurcontract opzeggen. Hoe doe ik dit?
  • Studentenkot kopen in Leuven
  • De gesplitste aankoop
BLOG.BANNERS.EXPERTISECENTER.IMAGES.MAN_IN_SEAT
VIND SLIM
Direct naar
Alle immo te huurZoek op reistijdVastgoedblogWebshopAlle immo te koopVind je makelaarProfessioneel vastgoedVind je syndicus
Spotto
Voor professionals
  • Aanmelden als professional
  • Pagina zoeken
Over Spotto
  • Over ons

Ontvang je graag onze nieuwsbrief met vastgoedactualiteit en -trends?

© 2024 Spotto. All rights reserved.
  • Sitemap
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Verkoopsvoorwaarden
  • Cookiebeleid
  • Privacybeleid
  • Cookievoorkeuren