Appartement verkopen of verhuren? Denk aan het EPC gemeenschappelijke delen

7 april 2023

Wie een appartement te koop of te huur stelt, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) van het appartement kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Sinds 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

Deze verplichting werd gefaseerd ingevoerd omdat voor minstens 130.000 gebouwen zo’n nieuw EPC moest worden opgemaakt. 

Grote en middelgrote appartementsgebouwen

Sinds 1 januari 2022 moeten grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. De middelgrote appartementsgebouwen (5 tot 15 kavels) moesten uiterlijk tegen 1 januari 2023 over een EPC gemeenschappelijke delen beschikken. 

Voor deze gebouwen werden de controles op de aanwezigheid van het EPC GD in het voorjaar van 2023 opgestart. Wie als eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (VME) niet tijdig over een geldig EPC GD beschikt, riskeert een boete die kan oplopen van 500 tot 5.000 euro.

Kleine appartementsgebouwen

In de derde en laatste fase zijn de kleine appartementsgebouwen met minder dan 5 gebouweenheden – waarvan minstens 2 appartementen – aan de beurt. Deze appartementsgebouwen moeten tegen ten laatste 1 januari 2024 over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken.

Rol syndicus

Een professionele syndicus is op de hoogte van deze verplichting en zal je hierover verder informeren. Hij of zij is ook diegene die een energiedeskundige zal aanstellen en de nodige bewijsstukken (plannen, lastenboeken, facturen, …) zal verzamelen en overhandigen aan deze energiedeskundige. De syndicus staat de energiedeskundige ook bij voor, tijdens en na het plaatsbezoek en bezorgt het EPC achteraf aan iedere mede-eigenaar. Met andere woorden: de syndicus ontzorgt de mede-eigenaars.

Vind je syndicus op Spotto

Lees ook:
Woning verkopen of verhuren? Vergeet het EPC niet
EPC ook bij verhuur onmisbaar
Wat doet de syndicus?
Wat zijn de voordelen van een professionele syndicus?
Wat zijn de verschillende organen binnen een VME?

Vind je dit artikel leuk? Deel het!

Ontvang je graag handige tips en waardevolle informatie in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.