In Vlaanderen is de energietransitie in volle gang. De overheid wil de CO2-uitstoot verlagen en de energiezuinigheid van woningen verhogen. Daarom heeft Vlaanderen een aantal maatregelen genomen, waaronder een renovatieverplichting voor woningen met EPC-label D, E en F. Krijg zicht op al je premies en renovaties via de renovatiescan.
Als je je woning wilt renoveren, is het belangrijk om een goede planning te maken. Ga na welke renovaties nodig zijn om het energielabel van uw woning te verbeteren. Aan de hand van de renovatiescan krijg je een overzicht van alle renovaties met de mogelijke premies. Zo kan jij gemakkelijk offertes bij de aannemer aanvragen en begrijpen.
Zoals je wel weet is het sinds dit jaar verplicht om een energieverslindende woning te renoveren na aankoop.
Je hebt er ongetwijfeld al wel van gehoord. De Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen 2050 energiezuinig is. Hiertoe werd het Renovatiepact gelanceerd waarbij pistes en instrumenten werden uitgewerkt om te komen tot een energiezuinig woningenbestand.
Tuinkantoren en tiny houses kennen we al een tijdje, maar ook de vraag naar modulaire woonoplossingen voor zorgbehoevenden zit in de lift. Vorig jaar vroegen 762 Belgen zo’n zorgwoning aan. Dat is vijftig procent meer dan in 2020. Wat houdt dat precies in zo’n zorgwoning? En welke regels gelden er?
Stel: een woningeigenaar beslist om zijn woning op te delen in een aantal woongelegenheden om te verhuren. Kan dat zomaar zonder vergunning ? Wat zijn de specifieke regels?
Wanneer je een woning wil huren, dan zal de verhuurder een aantal gegevens opvragen. Logisch, want die wil een geschikte en betrouwbare huurder vinden. Maar mag een verhuurder zomaar alles vragen?
Stel, je huurt of verhuurt een woning en er duikt een probleem op: de kraan lekt, er is een tegel losgekomen of veel ingrijpender, het dak moet worden hersteld. Wie moet dan de kosten van de herstelling voor zijn rekening nemen? De huurder of de verhuurder?
Koop je een woning op plan of sleutel-op-de-deurwoning, dan val je onder de Woningbouwwet of de Wet Breyne. Deze wet beschermt je als kandidaat-koper of kandidaat-bouwheer. De oplevering is de laatste stap in de bouw van de woning en verloopt steeds in twee fasen: een voorlopige en definitieve oplevering. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?
Bij woninghuur wordt in de praktijk doorgaans een plaatsbeschrijving opgemaakt bij het begin en aan het einde van de huur. Nochtans is alleen de intredende plaatsbeschrijving wettelijk verplicht.