Totaal van 21 resultaten
Tegen het einde van dit jaar moet alle appartementsgebouwen in Vlaanderen over een EPC van de gemeenschappelijke delen beschikken. Voor grote en middelgrote appartementsgebouwen geldt deze verplichting al een tijdje, maar tegen 1 januari 2024 moeten ook de kleine appartementsgebouwen een EPC voor de gemeenschappelijke delen hebben.
Een huis verbouwen, kopen of verhuren in Vlaanderen gaat gepaard met heel wat administratieve rompslomp. Maar dankzij de Woningpas wordt deze taak aanzienlijk eenvoudiger en transparanter. De Woningpas is een gratis digitaal paspoort dat alle essentiële informatie over je woning op één plek samenbrengt.
In een appartementsgebouw ontstaat de vereniging van mede-eigenaars (VME) automatisch zodra er twee of meer eigenaars in het gebouw zijn. Elke mede-eigenaar is wettelijk verplicht om toe te treden tot de VME. Maar kan een vereniging van mede-eigenaars ook ontbonden worden?
Sinds 2020 moeten alle daken van woningen verplicht voldoen aan de dakisolatienorm. Dit zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. Deze norm is een minimale woningkwaliteitsnorm, maar je doet er beter en slimmer aan om meteen te kiezen voor dikker en beter isolerend materiaal.
Regelmatig duiken in het nieuws trieste verhalen op over woningbranden met dodelijke slachtoffers. In sommige gevallen hadden deze vermeden kunnen worden door de aanwezigheid van (functionerende) rookmelders. Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders nochtans verplicht in alle woningen in Vlaanderen, ook in huurwoningen. Het is aan de verhuurder om die te voorzien.
Wie vertrouwd is met het reilen en zeilen in een appartementsgebouw weet ongetwijfeld wat een vereniging van mede-eigenaars (VME) is. De VME verenigt en vertegenwoordigt alle individuele mede-eigenaars binnen een mede-eigendom. Maar wist je ook dat een VME bestaat uit maar liefst vier organen die elk hun eigen rol hebben?
Huur je een appartement of ben je eigenaar van een appartement? Dan zijn er naast de privékosten voor je eigen appartement, ook nog de gemeenschappelijke kosten. Zowel als huurder als als eigenaar moet je meebetalen in deze kosten. Maar wat moet je nu precies betalen?
Het beheer van een appartement is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. Van de syndicus wordt verwacht dat hij het reilen en zeilen in mede-eigendom in goede banen leidt. Moet er dringend een beslissing genomen, dan kan de syndicus een algemene vergadering samenroepen. Nu en dan valt de vraag of ook mede-eigenaars het initiatief kunnen nemen om zo’n algemene vergadering samen te roepen.
Door de hoge energieprijzen wordt massaal gezocht naar manieren om de energiefactuur te drukken. Een mogelijke oplossing is energiedelen. In appartementsgebouwen is energiedelen onlosmakelijk verbonden met het plaatsen van zonnepanelen. Maar wie beslist er over zo’n investering?
Wie vandaag nog rendement hoopt te halen uit z’n spaarboekje is eraan voor de moeite. Gelukkig bestaan er nog andere manieren om je spaargeld te laten renderen: beleggen in vastgoed bijvoorbeeld. Vooral investeren in zorgvastgoed – meer bepaald in assistentiewoningen – is de laatste jaren een booming business geworden.