Totaal van 55 resultaten
Ook bij de verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Men spreekt dan van een EPC NR (Niet-Residentieel). Het gaat concreet over gebouwen of delen van gebouwen waarin niet wordt gewoond zoals kantoren, handelsruimtes, horeca, B&B’s, …
Je beslist om samen te gaan wonen met enkele vrienden. Dat klinkt plezant, maar in de praktijk kan het wel eens fout lopen. Daarom lijsten wij op welke regels je moet volgen en geven we tips om ervoor te zorgen dat de cohousing zo vlot mogelijk verloopt.
Verhuurders kunnen je huurwoning elke moment verkopen, maar wat gebeurt er met het lopende huurcontract? Je (nieuwe) huisbaas kan je niet zomaar uit je woning zetten. Welke rechten heb je dan als huurder?
Mag een verhuurder zomaar het gehuurde pand betreden? En kan je als huurder de toegang weigeren? Het antwoord op deze vragen is niet eenduidig en vraagt om verheldering.
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lanceerde de online tool ‘Zoek-een-EPC’, waarmee je op zoek kan gaan naar de geldige EPC’s (energieprestatiecertificaat) van gebouwen in Vlaanderen. Van je eigen woning, maar ook van bijvoorbeeld het appartement dat je wil kopen of huren.
Tuinkantoren en tiny houses kennen we al een tijdje, maar ook de vraag naar modulaire woonoplossingen voor zorgbehoevenden zit in de lift. Vorig jaar vroegen 762 Belgen zo’n zorgwoning aan. Dat is vijftig procent meer dan in 2020. Wat houdt dat precies in zo’n zorgwoning? En welke regels gelden er?
Wanneer je een woning wil huren, dan zal de verhuurder een aantal gegevens opvragen. Logisch, want die wil een geschikte en betrouwbare huurder vinden. Maar mag een verhuurder zomaar alles vragen?
Stel, je huurt of verhuurt een woning en er duikt een probleem op: de kraan lekt, er is een tegel losgekomen of veel ingrijpender, het dak moet worden hersteld. Wie moet dan de kosten van de herstelling voor zijn rekening nemen? De huurder of de verhuurder?
Bij woninghuur wordt in de praktijk doorgaans een plaatsbeschrijving opgemaakt bij het begin en aan het einde van de huur. Nochtans is alleen de intredende plaatsbeschrijving wettelijk verplicht.
Huur of verhuur je een woning, dan is het verplicht om bij aanvang van de huurovereenkomst een plaatsbeschrijving op te maken. Moet deze plaatsbeschrijving worden geregistreerd? En wat indien dit niet gebeurt?